- De bitcoin en andere cryptomunten maakten gedurende het pinksterweekend een 3-daagse opmars door, maar die is dinsdag verdampt.
- Dinsdagochtend noteerde de bitcoin weer onder de 30.000 dollar.
- Vooralsnog is er te weinig animo op de cryptomarkt om een serieuze herstelbeweging in gang te zetten.
- Lees ook: DAO’s uit de cryptowereld gaan concurreren met banken, denkt een voormalige zakenbankier – maar er zijn nog grote risico’s
Net als de aandelenmarkt lijkt ook de bitcoin last te hebben van zogenoemde ‘bear market rallies‘, ofwel kortstondige oplevingen binnen een langere dalende trend. Tijdens het pinksterweekend steeg de belangrijkste cryptomunt drie lagen lang en werd een koersniveau van boven de 31.000 dollar aangetikt. Maar daarna volgde weer een terugval.
Dinsdagochtend noteerde de bitcoin op 24-uursbasis ruim 5 procent lager op een niveau van circa 29.500 dollar. Ook ether, de nummer twee op de cryptomarkt, zakte met weg en toonde een verlies van ruim 6 procent op 1.756 dollar.
Maandag bleek uit gegevens van vermogensbeheerder CoinShares dat beleggers afgelopen week zo’n 126 miljoen dollar extra hebben gestoken beleggingsfondsen met blootstelling aan de bitcoin.
Aan de andere kant bleef de interesse van beleggers om meer geld te steken in beleggingsfondsen met blootstelling aan zogenoemde altcoins beperkt, volgens CoinShares. Dit duidt erop dat cryptobeleggers momenteel relatief gezien meer vertrouwen hebben in de bitcoin.
De sol van cryptoplatform Solana, dat wordt gezien als een concurrent van het Ethereum-netwerk, noteerde dinsdag ruim 6 procent lager op 39 dollar. Daarmee ging de koerswinst van het pinksterweekend weer helemaal verloren.
Solana kreeg begin juni te maken met een uitval van het netwerk waarop transacties worden goedgekeurd. De blockchain van Solana kon vijf uur lang geen transacties registreren.
Sinds de piekniveaus die de cryptomarkt bereikte in november 2021, is sprake van een structurele daling die al enkele maanden aanhoudt. De totale marktwaarde van de cryptomarkt is sinds eind vorig jaar gezakt van ruim 3.000 miljard dollar naar iets meer dan 1.200 miljard dollar.
Net als techaandelen hebben cryptomunten last van grotere voorzichtigheid bij beleggers die meer risicovolle investeringen zijn gaan mijden. Dit heeft mede te maken met de stijging van rentes, waardoor het relatief aantrekkelijker is geworden om voor vastrentende waarden te kiezen die meer zekerheid bieden.